De voor- en nadelen van een gietvloer

gietvloer voor en nadelen

Op veel plaatsen wordt een gietvloer gelegd, zoals in moderne woonhuizen of bedrijfspanden Gietvloeren zijn doorgaans ideaal voor het creëren van een moderne look. Ondanks dat gietvloeren erg mooi kunnen staan en praktisch zijn, zijn er enkele punten om rekening mee te houden. Daarom bespreken we in dit bericht de voor– en nadelen van een gietvloer.

Gietvloer voordelen

Gietvloeren bieden enkele voordelen waardoor het een populaire keuze is, zowel in huis als in commerciële ruimtes. We bespreken hier eerst enkele van de belangrijkste voordelen van een gietvloer.

1. Een gietvloer schoonmaken en onderhouden is eenvoudig

Veel vloeren zijn lastig te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan al het vuil dat zich ophoopt in de voegen van een tegelvloer of het stof dat zich verzamelt in een tapijtvloer. Het onderhoud van een gietvloer is daarentegen relatief makkelijk. Een gietvloer is een naadloze vloer wat betekent dat er geen vuil tussen voegen kan belanden. Hierdoor is vuil gemakkelijk te verwijderen waardoor een gietvloer schoonmaken vrij eenvoudig is. Lees onze tips en tricks over het schoonmaken van een gietvloer!

2. Een gietvloer is waterdicht

Een gietvloer is een waterdichte vloer wat betekent dat vocht niet door kan dringen in de vloer. Doordat een gietvloer waterdicht is kan deze doorgetrokken worden door het hele huis. Ook in ruimtes zoals de badkamer, de keuken of de kelder. Dit creëert eenheid en een rustige sfeer.

3. Een gietvloer en vloerverwarming gaan goed samen

Gietvloeren kunnen perfect gecombineerd worden met vloerverwarming. Een gietvloer waaronder vloerverwarming ligt heeft weinig nadelen. De verschillende lagen in de gietvloer zorgen namelijk voor een optimale warmteverdeling. Dit zorgt voor een laag energieverbruik maar toch een optimale warmte. De vloerverwarming kan geïntegreerd worden in de gietvloer waardoor er geen radiatoren weggewerkt hoeven te worden. Een epoxyvloer is hier als enige een uitzondering in. Dit type gietvloer kan geen krimp- en uitzetspanning verdragen waardoor er scheurtjes kunnen ontstaan.

4. Een gietvloer kan op bestaande vloeren geplaatst worden

Gietvloeren zijn enkele millimeters dik waardoor deze in de meeste gevallen gemakkelijk bovenop al bestaande vloeren gegoten kunnen worden. Bovendien is een gietvloer een vlakmakende vloer. Hierdoor hoeft dit type vloer niet achteraf geëgaliseerd te worden. Dit scheelt een hoop werk in vergelijking met andere soorten vloeren waarbij de plaatsing vaak een stuk complexer is.

Gietvloer nadelen

Zoals elk type vloer, hebben gietvloeren ook nadelen. We bespreken enkele van de belangrijkste nadelen.

1. Een gietvloer is niet krasbestendig

Gietvloeren zijn sterk en duurzaam waardoor deze tegen een stootje kunnen. Echter kan een gietvloer krassen oplopen wanneer deze niet goed genoeg beschermd wordt. Dit komt voornamelijk doordat de bovenste lagen flexibel zijn. Krassen kunnen wel zoveel mogelijk voorkomen worden door meubels te voorzien van stevige viltjes en door niet met naaldhakken op de vloer te lopen. Daarnaast zorgt een inloopmat ervoor dat steentjes en vuil zoveel mogelijk buiten gehouden worden wat ook aanzienlijk kan schelen. Zo kun je bijvoorbeeld de nadelen van een gietvloer in de keuken verkleinen.

2. Een gietvloer kan verkleuren

Een gietvloer kan na verloop van tijd enige verkleuring vertonen door de UV-stralen van de zon. Dit kan al na enkele jaren gebeuren wanneer er bij de aanleg geen UV-coating is aangebracht. Verkleuring kan dus wel voorkomen worden door een coating te plaatsen. Daarnaast kan verkleuring ook voorkomen worden door voor een gietvloer op basis van polyurethaan te kiezen, deze is van zichzelf UV-bestendig. Hierdoor heeft een pu gietvloer deze nadelen niet. In de badkamer kan een van de nadelen van de gietvloer zijn dat je voorzichtig met chloor moet zijn.

3. Een gietvloer plaatsen duurt meerdere dagen

Gietvloeren worden met de hand aangebracht. Dit type vloer bestaat uit meerdere lagen waaronder een primer, een schraplaag, de gietvloer en een coating. Iedere laag moet eerst volledig indrogen, dit duurt ongeveer een dag voor iedere laag. Daarnaast moet in sommige gevallen de ondergrond eerst nog hersteld of geëgaliseerd worden. Hierdoor duurt het plaatsen van een gietvloer doorgaans meerdere dagen.

Het uitkiezen van een vloer is een belangrijke, maar zeker ook lastige keuze. Een gietvloer biedt vele voordelen, maar het is ook belangrijk om rekening te houden met de nadelen. Weeg de voor- en nadelen zorgvuldig af voor je een keuze maakt. Persoonlijk advies nodig? Neem vrijblijvend contact op!

Vragen?

Voor vragen, advies of het aanvragen van samples kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.

André Riedijk

André Riedijk

Als gecertificeerd gietvloerenspecialist geef ik graag advies. Via mijn blog of persoonlijk via de telefoon, bij jouw thuis of op jouw bedrijfslocatie.