Hoe wordt een gietvloer gelegd?

Gietvloer-leggen

Een gietvloer is een vloer gemaakt van beton. Gietvloeren worden steeds vaker gebruikt in woningen omdat ze duurzaam zijn, tegen een stootje kunnen en passen in een hedendaags en minimalistisch design. Een gietvloer bestaat uit verschillende lagen en worden met de hand gelegd. Daarom is het belangrijk dat de vloer op een goede manier door een specialist gelegd wordt. Maar hoe wordt een gietvloer nou gelegd?

Het totale proces van een gietvloer leggen

1. De ondervloer voorbereiden

Een egale ondervloer is erg belangrijk voor een gietvloer. De eerste stap is dan ook om de ondervloer geheel te egaliseren of, indien nodig, opnieuw te leggen. De ondervloer moet glad van structuur zijn. Dit wordt gedaan met een schuurmachine. Hierdoor hecht de gietvloer beter. Als de ondervloer niet helemaal glad is, kan de gietvloer gaan scheuren. De ondervloer moet droog, uitgehard en schoon zijn. Pas daarna kan de volgende stap uitgevoerd worden.

De ondervloer van een gietvloer voorbereiden door met een schuurmachine er overheen te gaan

2. De primer aanbrengen

Een gietvloer bestaat uit vier lagen. De eerste laag is de hechtprimer. De primer zorgt ervoor dat de gietvloer zicht goed aan de ondervloer hecht. Ook zorgt dit ervoor dat de vloer minder doordringbaar is. Er zijn verschillende soorten primers; voor een natte, droge of vochtige ondergrond. Wij kijken goed welke primer in jouw situatie van toepassing is.

3. De schraplaag aanbrengen

De derde laag van een gietvloer is de schraplaag of egalisatie laag. Deze laag vult eventuele overgebleven gaatjes en oneffenheden op. Ook zorgt het ervoor dat de vloer taai en elastisch wordt. Nu blijft er een mooie, egale, vlakke en gladde ondergrond over. Deze laag wordt schrapend aangebracht en zorgt er ook voor dat de vloer geheel waterdicht is. Wij laten de schraplaag ook weer volledig uitdrogen en dan is de vloer klaar voor de gietvloer laag.

Gietvloer laten leggen door AR Vloertechnieken

4. De gietvloer leggen

Na de schraplaag kan de gietvloer gelegd worden. Deze laag geeft de daadwerkelijke kleur en stijl aan de vloer. Het is handig om hierbij zelf aanwezig te zijn om jouw wensen, zoals de kleur goed aan te geven. De gietvloer leggen wij, net zoals de andere lagen, met de hand. De gietvloer zorgt voor een naadloze, perfect egale, gladde vloer.

5. De coating aanbrengen

Nadat de gietvloer gedroogd is kan de coating aangebracht worden. De toplaag beschermt de vloer tegen slijtage en krassen. De coating laag bepaald mede de kleur. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit glans of mat. Maar ook voor een antislip of antibacteriële laag over de gietvloer.

Hoe lang moet een gietvloer drogen?

Het zijn nog al wat stappen en lagen voordat de gietvloer klaar is. Wij nemen vooral de tijd voor het drogen van de verschillende lagen. Zo voorkomen wij krassen, drukplekken of beschadigingen aan de vloer. De primer moet 24 uur uitharden, de schraplaag en gietvloer 18 tot 24 uur en de topcoat ook één dag. In totaal duurt het dus 4 tot 5 dagen voordat je over de vloer kunt lopen. Ons advies is om dan nog één week te wachten met het plaatsen van zware meubels.  

Vragen?

Voor vragen, advies of het aanvragen van samples kun je vrijblijvend contact met ons opnemen.

André Riedijk

André Riedijk

Als gecertificeerd gietvloerenspecialist geef ik graag advies. Via mijn blog of persoonlijk via de telefoon, bij jouw thuis of op jouw bedrijfslocatie.